Het project Afval loont van Rijck is gestopt. GroenLinks vind dat heel jammer. Afval loont liet zien dat afval waarde heeft. Dankzij dit project werd steeds meer afval gescheiden: papier, karton, plastic, kleding en kleine elektrische apparaten. Het scheiden leverde de burger geld op en Pijnacker-Nootdorp werd duurzamer.

Pijnacker- Nootdorp was de eerste gemeente waar Afval loont van start ging. Het was een experiment voor een jaar. De resultaten zouden geevalueerd worden en dan zou besloten worden doorgaan of stoppen. Na het eerste jaar was het project nog niet rendabel. Sommige partijen in de Raad wilden vanwege het geld meteen stoppen. GroenLinks niet. Stoppen zou betekenen dat minder mensen afval zouden scheiden, dus weg duurzaamheidwinst.

GroenLinks vind dat het project wel aangepast kan worden: meer producten scheiden zoals bijvoorbeeld verf, chemicaliën en blik. Ook bleek het project minder geschikt voor mensen zonder auto. Grote hoeveelheden afval kan je moeilijk per fiets vervoeren. Hoe meer afval je hebt hoe meer je verdient is ook een ongewenst effect. Hoe minder afval je produceert hoe voordeliger, dat moet de beloning zijn. Volgens GroenLinks zijn het allemaal verbeteringen die passen in het concept van afval loont. GroenLinks wilde het experiment verlengen en uitbreiden.

Afval loont wordt uitgevoerd door Avalex. Het bedrijf Avalex is eigendom van zes gemeenten in Haaglanden waaronder Pijnacker-Nootdorp. Avalex heeft door mismanagement grote financiele problemen. De boekhouding van het project Afval loont was niet goed gescheiden van Avalex. Met de andere gemeenten konden geen afspraken gemaakt worden over de kosten van het verlengen van het experiment Rijck. Dat is de reden waarom ook GroenLinks besloten heeft te stoppen met Aval loont.

GroenLinks wil nog steeds dat al het afval gescheiden wordt. Scheiden levert een grote bijdrage aan duurzaamheid. GroenLinks wil eerst dat er zo min mogelijk afval (verpakking) geproduceert wordt. Verder vindt GroenLinks dat de grote hoeveelheden (papier, plastic en groen) thuis moeten worden opgehaald. Voor het bijzondere afval moeten brengstations in de winkelcentra worden opgericht te betalen door de afvalverkopers. Met die aanpak gaat afval weer lonen.