GroenLinks kan natuurlijk niet instemmen met een Beheerplan Groen waarin voorgenomen ecologische maatregelen niet zijn verwerkt!
Lees verder als je alle bezwaren van GroenLinks op het Beheerplan Groen wilt weten.
De meerwaarde van dit beheerkwaliteitsplan is de invoering van een goede schouwtechniek.
Maar het beheerplan heeft (te) veel tekortkomingen.
Hoewel de basis van verschillende kwaliteitsniveaus in het plan aanwezig is, zijn die verschillende kwaliteitsniveaus niet inzichtelijk gekoppeld aan kosten. Ook de motivatie van gemaakte keuzes wordt niet goed beschreven. Is er aandacht besteed aan zaken als zomer- en winterregime? Hoe wordt omgegaan met (herhaalde) klachten op Meldpunt Wijkbeheer? Worden de beheerniveaus eventueel tussentijds aangepast?
Bovendien is er in het plan geen doorkijk naar de langere termijn. Want we willen natuurlijk graag dat het beheer ook na 2013 nog te betalen is. Sterker nog: in het beheerplan wordt aangegeven dat er structureel €165.000,- per jaar te weinig wordt gereserveerd voor vervangingen en groenrenovaties en dat dit tekort op termijn een vermindering van het beheerniveau tot gevolg zal hebben. Hier gaat dus op dat investeringen op de korte termijn op de lange duur kostenbesparend kunnen werken.
Juist bij beheerplan Groen ziet GroenLinks een meerwaarde voor een duurzaam kwaliteitsniveau. Er zijn wel duurzame elementen verwerkt, maar van een duurzaam (met name ecologisch) beheeralternatief is geen sprake. Hoe is de ecologische kaart verwerkt in het beheerplan? Welk beleid ligt er ten grondslag aan planning en vervanging van grote groenelementen (bomen, struiken)? Wat is het effect op het beheer als er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt?
GroenLinks hecht meer belang aan een ecologisch verantwoorde wijze van beheer, dat ook op lange termijn te betalen is, dan aan netjes aangeharkte perkjes en weinig onkruid.