De Groenzoom, een recreatie- en natuurgebiedgebied van 560 hectare op de grens van gemeente Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, krijgt de komende jaren verder vorm en staat volop in de belangstelling. Nu provincies het beheer van de Groenzoomgebieden willen overdragen aan de gemeenten, staan organisaties die het beheer willen doen in de rij. Tijdens de bespreking van de Toekomstvisie 2040 in de Raad onderschreven alle partijen het belang van groen. Maar hoe sterk is deze keuze voor groen? En hoe bewaakt de gemeente haar groene gebieden en corridors? We vragen het Jan Nederveen, raadslid voor GroenLinks en algemeen bestuurslid van het Uitvoeringsorgaan De Groenzoom namens de gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp.
Breder denken
Pijnacker-Nootdorp heeft écht groen gebied als kernkwaliteit. De omringende gemeenten zijn volgebouwd. Nederveen pleit voor 'breder denken':”Niet alleen voor onze gemeente is groen van belang, maar ook voor onze buren. We moeten aan het grotere geheel denken. Want nu de keuze voor groen breed gedragen wordt, hebben we een kans groen als kernwaarde in te brengen in de Metropoolregio.” Dit zou heel goed zou zijn voor de regio en kan richting geven aan toekomstig beleid. Dat is waar GroenLinks voor ijvert. Nederveen vervolgt: “Het betekent voor het eigen beleid drie ruimteclaims: glas, groen en wonen. GroenLinks zet in op versterking van het groen en niet vrijblijvend. Bij belangenafweging willen we deze waarden niet laten concurreren, maar vasthouden aan de keuze voor groen. De ruimteclaim voor glastuinbouw in Pijnacker-Nootdorp zit aan het maximum; bestem wat openvalt voor groen.”
De begroting voor groen is in de afgelopen Commissievergadering behandeld en akkoord bevonden. GroenLinks heeft met instemming van wethouder Van Staalduine (D66) hierbij aangetekend dat aanlegkosten in verhouding tot de latere kosten voor beheer moeten zijn.
Kwaliteit voor de lange termijn
In de Raadsvergadering van 29 maart 2012 is de ecologische kaart vastgesteld. Hiermee ligt vast waarmee bij nieuwbouw en renovatie rekening moet worden gehouden. Nederveen licht toe: “Wat we in vijftig jaar tijd zijn kwijtgeraakt, willen we terugwinnen. We willen ecologische verbindingen herstellen en ook in de glastuinbouwgebieden corridors realiseren. Wat tegenwerkt is het rigide in hectares denken voor glastuinbouw vanuit de provincie. Zelfs tot achter de komma moeten hectares voor glastuinbouw gecompenseerd worden. Dat zou best flexibeler mogen. Nederveen zegt: “In deze gemeente zouden we wonen, groen en kassen samen moeten laten gaan. Als daar wat ruimte tussen zit, hebben ze alle drie een toekomst. Het gaat nu om de kwaliteit voor de lange termijn.”
Corridors zijn op planniveau vaak gekoppeld aan een weg. Bij de aanleg van een weg is ernaast een groene strook gepland. Maar als de aanlegkosten tegenvallen, sneuvelt de groenzone al snel. Dat zijn gemiste kansen omdat verbindingen achteraf veel moeilijker zijn te realiseren. Maar er is ook goed nieuws. Langs de Komkommerweg en de Oostelijke Randweg zijn groene stroken gepland. Ook zijn er plannen voor een groene zone langs de kassen bij Oud Delfgauw. Op de plek waar een oude kas gesloopt wordt, komt geen kas meer terug, daar komt een groenstrook.
In deze tijd zijn er in de gemeente meer bouwlocaties dan dat er vraag naar woningen is. GroenLinks pleit voor het opruimen en netjes achterlaten van deze terreinen zolang er toch niet gebouwd kan worden. Laat hier de natuur tijdelijk zijn gang gaan. Nederveen verduidelijkt: “We zien dit als een grote kans voor deze locaties en verbindingen.” Op 26 juni staat de Toekomstvisie in de Raadsvergadering op de agenda en brengt GroenLinks haar visie over groen in.