Geen paarse coalitie, maar wel een bonte!

Even in herinnering: half april heeft GroenLinks besloten om niet deel te nemen aan een coalitie met VVD, D66 en PvdA. De leden van GroenLinks zagen onvoldoende waarborgen voor een goede samenwerking in deze coalitie om de speerpunten duurzaamheid, milieu en een groene leefomgeving en een goed sociaal vangnet voor kwetsbare groepen waar te maken.

 

Inmiddels is bekend geworden dat er onderhandeld wordt door vijf partijen: GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA. Over deze stap heeft onze fractievoorzitter, Francine van der Jagt, het volgende gezegd in de raadsvergadering van april.

 

“Het heeft een tijd geduurd voor we zover waren met zijn allen, maar het is geen verloren tijd geweest. Er is veel onderling gesproken, vooral ook over de periode die achter ons ligt. Die gesprekken hebben begrip opgeleverd voor de verschillende posities van de diverse partijen. Dit onderling begrip is nodig als basis voor een stabiele coalitie.

 

Het voordeel van een brede coalitie is dat het kansen biedt voor een goed afgewogen coalitieprogramma. Wij zijn ons bewust van het nadeel van de kleine oppositie. Democratie betekent dat er rekening gehouden wordt met minderheden. Vanwege onze eigen ervaring als oppositiepartij tegenover een brede coalitie zullen wij dat ook zeker gaan doen. Bovendien is er binnen de coalitie ook ruimte voor verschillen.

 

Rekening houdend met de verschillen zullen we op zoek gaan naar de overeenkomsten. De Dalai Lama heeft eens gezegd: "Beoordeel je succes naar hetgeen je moest opgeven om het te bereiken." Alle partijen hebben concessies gedaan aan de voor hun meest wenselijke coalitie. We gaan nu samen aan het werk om een stabiele coalitie te vormen. De intentie van GroenLinks is om er ook samen uit te komen. Natuurlijk zal GroenLinks in de onderhandelingen bewaken dat duurzaamheid, milieu en een groene leefomgeving, sociale ondersteuning en overleg met inwoners een plek krijgen binnen het coalitieprogramma.”

 

De afgelopen weken is er in een goede sfeer onderhandeld. Er zijn afspraken gemaakt over de werkwijze van coalitie, wethouders en college. Er ligt een concept voor een Bestuurlijke agenda die, na vaststelling door de onderhandelaars, aan alle raadsfracties zal worden aangeboden. Over portefeuilleverdeling en bemensing moet nog worden gesproken. Alle partijen hebben de verwachting uitgesproken dat in de raadsvergadering van 27 mei een nieuw college zal worden geïnstalleerd.