GroenLinks neemt deel aan de coalitie in Pijnacker-Nootdorp!

GroenLinks in de coalitie---- en de eerste GroenLinkse wethouder.

Het verhaal van Francine van 18 mei krijgt een goed vervolg. Gisteravond heeft de brede coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks de bestuurlijke agenda (het coalitieakkoord) gepresenteerd aan de raad. Deze brede coalitie is ook de meest linkse coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Na vier jaar hard werken in de raad is GroenLinks er klaar voor om in deze brede coalitie mee te gaan besturen. Onze intentie is er nu samen aan te gaan werken om de komende vier jaar een gemeente te hebben met een stabiel bestuur dat ook in moeilijke tijden met elkaar zorgt voor een goede financiële huishouding, waarbij wel - en daar zullen wij voor waken - gelet wordt op duurzaamheid, een goed milieu, sociale ondersteuning en overleg met inwoners.

In de Bestuurlijke agenda, te lezen in de bijlage, zijn ondermeer de volgende GroenLinks punten terug te vinden:

o      Onder Relatie Bestuur, Gemeenteraad en inwoners (pag. 2) al iets over het betrekken van inwoners bij het bestuur. Later komt dat nog eens terug.

o      Bij Wonen wordt duurzaam bouwen genoemd en letten op de milieukwaliteit.

o      Bij Mobiliteit is het Noordelijke deel van de randweg definitief van de baan.

o      Bij Onderwijs krijgt de Brede school een nieuwe kans onder de naam: “Open school”.

o      Kunst en cultuur krijgen meer aandacht

o      Er komt een extra informatievoorziening voor schuldhulpverlening.

De Bestuurlijke agenda bestaat uit afspraken op hoofdlijnen, daardoor biedt het ook ruimte voor debat in de raad, waarbij ook de oppositie alle kansen krijgt de kaders nader aan te geven en de uitvoering te controleren. Daarom moet er gedurende de komende vier jaar door de fractie nog veel werk verzet worden om te proberen steeds de standpunten van GroenLinks voor het voetlicht te brengen.

Francine van der Jagt wordt onze enthousiaste wethouder. Wij weten dat zij deze baan zeer consciëntieus en met volledige inzet zal gaan uitvoeren. GroenLinks zal nog meer zichtbaar worden. Het is geweldig dat zij dit wil doen. Wij wensen haar veel succes.

Gelukkig wordt de fractie aangevuld met een heel goede deskundige kandidaat in de persoon van Hans Velt, specialist duurzame economie. Hij is de tijd na 3 maart steeds nauw betrokken geweest bij de fractie. Hij heeft ook deelgenomen aan de introductiecursus voor raadsleden, dus hij komt beslagen ten ijs. Hij is gisteravond al als raadslid geïnstalleerd. Petra Graafland neemt officieel de leiding van de fractie over. Er is wat geschoven in de bemensing van de commissies. Dat zal snel op deze en de gemeentesite aangepast worden. Verder zijn er gisteravond ook AB leden benoemd bij gemeenschappelijke regelingen. Vanuit GroenLinks is Jan Nederveen  voorgedragen als AB lid bij de Groenzoom en Hans Velt is voorgedragen als lid van de rekenkamercommissie.

Het is interessant deze vier jaar in een andere positie te zitten. Een nieuwe mijlpaal voor GroenLinks. Wij vinden het een uitdaging en zullen er vier flitsende jaren van maken. Wij hopen dat u ons met belangstelling zult volgen. U kunt altijd iets laten horen of naar een fractievergadering komen.

Namens de fractie van GroenLinks

Petra Graafland