Klik hier voor het videoverslag en hier voor het verslag in de Telstar.
Beide fracties zijn enthousiast over het plan om de gemeente in 2050 volledig energieneutraal te maken. Het visiedocument moet daaraan een flinke bijdrage leveren. Een energieneutrale gemeente maakt uitsluitend gebruik van duurzame energie die binnen de gemeente zelf wordt opgewekt. Bijvoorbeeld door zonnepanelen, windturbines of aardwarmte. Het bureau Green Spread heeft in opdracht van D66 en GroenLinks een uitgebreide visie opgesteld met voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Pijnacker-Nootdorp in 2050 energieneutraal is. Deze voostellen zijn concreet uitgewerkt voor tussendoelen in perioden van 10 jaar.
Pijnacker-Nootdorp energieneutraal maken kan alleen slagen als zowel de gemeente, de ondernemers en de bewoners daaraan meewerken. Daarom stellen D66 en GroenLinks voor om een energieloket in te stellen bij de gemeente. Dit loket adviseert bedrijven en particulieren over energiebesparing en kan daarnaast helpen bij het aanvragen van subsidies voor energiebesparende maatregelen.
Behalve het ondersteunen van de ondernemers en bewoners in Pijnacker-Nootdorp heeft de gemeente zelf de taak om haar eigen bezittingen en diensten duurzaam te maken. Voorbeelden hiervan kunnen zijn het isoleren van bestaande gebouwen, het gebruik van energiezuinige straatverlichting en het overstappen op elektrische auto's.
Hans en Harry hadden het visiedocument reeds aangekondigd tijdens de behandeling van de plannen van het College om te werken aan energieneutraliteit. In het videoverslag valt te beluisteren dat het ontbreken van inzicht in de startsituatie een issue is. De wethouder heeft toegezegd hier op korte termijn op terug te komen, zoals ook door de pers is waargenomen. We zullen hem nauwlettend volgen!
Klik hier om het rapport te openen: Visiedocument PN Energieneutraal 16012012 (hwhv def).pdf