GroenLinks tweede kamerlid Rik Grashof gaf de aftrap: “De Ecologische hoofdstructuur is een groot natuurproject, in bijna dertig jaar opgebouwd, dat slechts 1% van Nederland beslaat. Het is niet alleen essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, maar ook hard nodig voor de recreatie en ontspanning van de bewoners van ons dicht bevolkte land.” Grashof hekelde ook de kunstmatige tegenstelling tussen landbouw en natuurbehoud. Als er niet meer geld voor de natuur beschikbaar komt, handelt Nederland in strijd met de internationale verdragen voor behoud van soortenrijkdom. “Deze wandeling is een belangrijke daad tegen een bot bezuinigingsbeleid dat natuur en recreatie jaren op achterstand zal zetten. ”
Een vertegenwoordiger van Staatsbosbeheer heeft kort aangegeven hoe het gebied van de Bieslandse Bos tot stand gekomen is. Er zijn vier verschillende overheden bij betrokken, maar de recreant ervaart momenteel een aaneengesloten gebied. De aanleg is vrijwel afgerond, en daardoor verschuift de nadruk op het beheer van dit waardevolle gebied. Het Bieslandse Bos wordt door de centrale overheid uitsluitend gezien als recreatie gebied, waardoor er geen geld voor beschikbaar is. Mogelijk komt een beperkt budget uit de provincie. “Naast onderhoud doet Staatsbosbeheer ook educatie en voorlichting. Het is momenteel onduidelijk hoe Staatsbosbeheer deze taken in de toekomst kan uitvoeren. Hier zijn de paden recent vernieuwd, maar dat is elke paar jaar nodig. Wie controleert er of er geen crossmotoren door het gebied gaan rijden. Zijn de paden over vijf jaar nog begaanbaar als we niets aan onderhoud doen?”
Tijdens de wandeltocht gaf Cor Nonhof van de KNNV een boeiende toelichting op de natuur, de geologie en het beheer. Wist u waarom de Noordpolder 2,5 meter lager ligt dan het gelijknamige landbouw gebied? Door de turfwinning voor Delft. Daar is heel wat bier van gebrouwd. Nonhof is bezorgd over de huidige ontwikkeling: “De natuurorganisaties willen best meedenken over andere financieringsmodellen, maar mijn vrees is toch dat door het huidige beleid de gebieden snel gaan verloederen. Dan geldt eenvoudig 'weg is weg'. En kost het weer lange tijd en veel geld om het te herstellen.”
Een medewerkster van de Zuid Hollandse milieufederatie bevestigt de positieve instelling van de natuurorganisaties: “In een reeks van openbare workshops heeft een open discussie plaats gevonden over mogelijkheden. De milieufederatie gaat de resultaten van deze workshops binnenkort aan de provincie aanbieden.”
Aan het einde van de zonnige en heerlijke wandelingen waren de deelnemers het allemaal met elkaar eens; Zij onderschrijven de strijdkreet van de KNNV: “Niet Bleker maar Groener”.